Великият храм на Изтока

2012-08-22
Великият храм на Изтока

Защо да отидем?

Най-известния и исторически важен храм в Япония от VІІІ в.

Интересно:

Най-голямата дървена сграда в света.

Най-голямата статуя на Буда в страната.

Уникалният Парк на сърните.

Къде се намира?

Нара, Япония

Храма Тодайджи, или “ Великият храм на Изтока” е най-известния и исторически важен храм в Япония от VІІІ в. и най-голямата дървена сграда в света, пазеща най-голямата статуя на Буда в страната.

Храмът Тодайджи е пострКъщата на бронзовия Богоен през 752 г. в град Нара - първата столица на Япония, основана през 710 г. и останала такава в продължение на 74 години белязани от културен разцвет и утвърждаване на будизма като официална религия. Той бил изграден по заповед на император Шому, специално за да побере огромната статуя на Буда, най-голямата в Япония, отново грандиозен проект на императора. Целта била да се демонстрира величието на новата религия и да се „осигури” дом за вечното царуване на Буда в Нара.

Височината на Тодайджи е 18 м. /близо 6-етажна сграда/, дължината и широчината — 50 м. Площта му е 2500 кв. м. и нито един камък не бил използуван при строежа му. Това е най-голямата сграда изцяло построена от дърво в света. Целта на архитектите била да направят постройката като част от природата. Японският храм е гора, стълбовете му — тънки и леки — са стволове на дървета, покривът — голям и пищен — е короната, а вътре е просторно, светло и чисто.

В централния храм на будисткият манастирски комплекс Тодайджи е издигната Къщата на бронзовия Богнай-голямата за времето си статуя на дхяна-буда Вайрочана (Брилянтно сияещият) - висока 16 метра (по-високо от пететажна сграда) с диаметър на лицето 5 м. За изработката на монумента отишли 437 тона бронз и 130 кг. чисто злато , а работата продължила точно шест години. Скулптурата е изключително прецизна и детайлна. Днес бронзовия исполин е една от най-големите бронзови статуи на Буда в света и най-голямата в Япония. Майстори започнали да строят дървения модел на статуята в близко до столицата селище и след 4 години непрекъснат труд започнали на части да я пренасят в новопостроения й дом. Отливането отнело още 2 години.

Във всички краища на империята медните рудници доставяли метал. Монументът бил толкова голям, че жителите на НараКъщата на бронзовия Бог и сега казват: „Може да се мине през ноздрата на статуята с разтворен чадър”. В парка с площ 36 хектара, който е собственост на храма, са разположени около 100 различни архитектурни и скулптурни паметници, обявени за национална собственост на Япония.

Във Великият храм на Изтока снимането е разрешено, което е много рядко срещано явление в Япония и невероятна възможност за туристите да откраднат частичка от тази красота персонално за себе си. Парка на сърните – сред този живописен пейзаж, на площ от 36 хектара, 1100 кротки сърни се разхождат на воля и живеят свободно почти със същите права, както и кравите в Индия. През средните векове с елените се отнасяли дори по-добре, отколкото с хората.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?