Шоколадовите хълмове в Бохол

2012-08-06
Шоколадовите хълмове в Бохол

Защо да отидем?

В списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Интересно:

Красиви и мистични... няма постигнат консенсус по въпроса как се сформирали...

Къде се намира?

о-в Бохол, Филипините.

Шоколадовите хълмове са вероятно най-известната туристическа атракция на о.Бохол, Фолипините. Те изглеждат като гигантски буци, но са много повече от това - красиви и мисШоколадовите хълмове тични...

Повечето хора, които за първи път виждат този природен феномен на снимки трудно могат да повярват, че това не е монтаж, но хълмовете са 100% истински. Наброяват някъде от около 1268 броя и са високи между 30 и 50 м. Покрити са само с трева, която в края на сухия сезон, когато изсъхва под горещите лъчи на слънцето, придобива шоколадово-кафяв цвят – оттам идва и тяхното име. През дъждовния сезон хълмовете са тучно-зелени, и асоцииацията е малко трудна за възприемане

Има легенда, която разказва, че хълмовете са се появили когато два великана хвърляли камъни и пясък един по друг в битка за надмощие, която продължила дни наред. В крайна сметка никой не победил, но те се изтощили напълно и затова си стиснали ръцете, станали приятели и напуснали остроавa, като оставили след себе си цялата тази каша.

Има и по-романтична легенда за Aрого, млад и много силен великан, който се влюбва в обикновено, смъртно момиче на име Алоя. Един ден, когато дошъл нейния ред да напусне този свят, Арого започнал да рони горчиви сълзи. Хълмовете са тези сълзи, които и до днес напомнят за неговата огромна мъка.

Геолозите и дНай-малкият примат на Земятао днес не могат да постигнат консенсус за това как са се формирали конусовидните образувания. Най-широко приеманата теорията е, че те са вкаменелости на специфичен вид морски варовик с обвивка от непромокаем слой глина. Ако се изкачат 214-те стъпала към върха на най-високия от всички /120м./ хълм-наблюдателница, това научно обяснение може да се прочете на специално израборено бронзово табло. Всички останали хипотези, можете да намерите в Гугъл. Разпръснатите на 50 кв.км. куполи са включени в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, както и в списъка на значимите туристически забележителности на Филипинската туристическа организация и са провъзгласени за трети по важност географски монумент на държавата през 1988г.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?