Остров Сокотра

2012-07-19
Остров Сокотра

Защо да отидем?

Световното природно наследство.

Интересно:

Най-извънземно изглеждащ остров на планетата. Пясъчните дюни са над 300 м. Тамянови дървета. Изумрудени води и пясък, фин и бял като брашно.

Къде се намира?

Йемен, Индийския океан

Ходили ли сте на място, което е пустиня с оазиси, зелена планина с бистри студени ручеи, земя украсена с ботаническите чудеса и райски плаж обгърнат от тюркоазни в

Остров Сокотра


Определен за „Най-извънземно изглеждащ остров на планетата” и обявен от ЮНЕСКО за част от Световното природно наследство, Сокотра е част от малък архипелаг от четири острова в Индийския океан, на 380 км от Арабския полуостров.оди ... ЕДНОВРЕМЕННО?

Островната група се разпростира на Африканския рог към залива Аден.

Счита се за територия на република Йемен, като повече от 70% от острова е национален парк. Сокотра е удивителен, паралелен на нашия, свят, място отцепило се от континентите преди милиони години. Характерен е с разнообразния си релеф, смесица отОстров Сокотра тесни крайбрежни равнини и плажове с коралови рифове, древни гранитни планински масиви с множество пещери, варовикови скали с височина до 1500м. и плата от червен пясъчник. Името му произлиза от санскритски и означава "Благословения остров" Пясъчните дюни достигат размери до 300м. Климатът е пустинен, но уникалната флора и фауна напълно се е приспособила към него.

През 90-те години на ХХ век екип от биолози от ООН са преброили близо 700 ендемични вида, които не са открити никъде другаде на Земята. Дърветата „драконова кръв” (Dragon's Blood Tree) са символ на острова, с клони преплетени като пръсти и разклонени подобно на гъбена шапка. Всички склонове под стените са осеяни от тях, но по едно време се появи и пустинната роза (Desert RosОстров Сокотраe). Изисква се космическо въображение, за да повярвате на очите си, когато за първи път видите пустинна роза, наричана още бутилково дърво.

Основата му, събираща вода и влага е доста по широка от стъблото, а на места се виждат и цъфналите му в бледо-червено крехки връхчета. Морският му живот пък е уникален хибрид от видове от Червено море, Индийския океан и западния Тих океан. Планината Хагхиер В Сокотра се намират и известните гори от тамянови дървета – малки, къси и чворести. От сокът на дървото се извлича есенцията за тамяна.

В тези гори се срещат над 9 уникални сорта тамянови дървета. Чувството за пълна откъснатост от цивилизацията се допълва и от факта, че в основния град - Хадибу се намират единствените 3-4 хотела и 2 газ-станции на острова. От 1999 г. вече има летище, на което са кацнали общо 140 туриста прес тази година, а първите магистрали на острова са изградени преди 2 години и засега няма особен трафик по тях. Крайбрежната ивица на острова е характерна с броеници от дюни, изумрудени води и километрични плажове с пясък, фин и бял като брашно. Водата е топла и плитка на стотина метра навътре.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?