Мъртво море

2012-07-24
Мъртво море

Защо да отидем?

Мъртво море е най-ниското място на планетата. Най-дълбокото хиперсолено езеро в света.

Интересно:

Определен за най-богатия на минерали воден обект в света. Един от първите здравни курорти в света.

Къде се намира?

Израел, Йордания, Палестина.

Мъртво море е най-ниското място на планетата. Намира се на 422 м. под морското равнище, дълбоко е 378 м., дълго 67 км. и 18 км. в най-широката си част. Простира се между Израел и Палестина, с основен приток река Йордан.Мъртво море

Мъртво море е най-дълбокото хиперсолено езеро в света, както и един от най-солените водни басейни на Земята със своите 33,7% соленост, което е с 8,6% повече отколкото океана. Това е една враждебна среда за всякакъв морски живот, различен от екстремофилни водорасли и бактерии.

Феноменът Мъртво море е една мини-вселената със собствен микро-климат, където живота е сведен до минимум и затова хората с право са го нарекли мъртво. Поради изключително високият процент на изпаряването,в резултат на високите температури и ниската влажност на въздуха в това кътче от света, Мъртво море произвежда големи количества сол и други минерали.

Определено е за най-богатия на минерали воден обект в света. През последните десетилетия обаче това чудо на природата страда от недостиг на вода и бързо пресъхва, създавайки огромни дупки. Калта от Мъртво морМъртво морее е с високо съдържание на минерали, всички от съществено значение за организма -32% концентрация на минерали в сравнение с други морета, където тя е около 3%. Върху кожата водата се усеща мазна, отвратителна е на вкус, и щипе болезнено при допир с очи. Мъртво море привлича посетители от целия Средиземноморски басейн от хиляди години. Това е един от първите здравни курорти в света (за Ирод Велики) и основен доставчик на широка гама от разкрасителни продукти за египтяниет, например балсам за устни. Днес, полезните соли и минерали от Мъртво море намират широко приложение в козметиката и хомеопатията.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?