Кралския дворец Хет Ло

2012-07-19
Кралския дворец Хет Ло

Защо да отидем?

Холандския Версай. Построен преди 300 години

Интересно:

Любимата лятна резиденция на кралското семействo.

Гигантски глобуси – фонтани, със златни чучури поставени на всички места по света, които кралското семейство е посетило.

Къде се намира?

Апелдорн, област Гелдерланд, Холандия.

Дворецът Хет Ло ( Дворецът в гората) е построен преди 300 години в сърцето на Холандия, в близост до град Апелдорн. Първоначално е бил ловна хижа на дуковете на Гелдерланд, но после се е превърнал в любимата лятна резиденция на кралското холандско семействo, сХоландския Версайамо на 60км. oт столицата Амстердам.

Архитектурния стил на дворецът- музей е семпъл, но величествен. Основната сграда,корпусът, е заобиколен от две пристройки, симетрично издигнати от двете му страни, които са свързани със сервизни крила около основния двор. Източното крило, някогашна кухня, е изцяло изложбена площ за част от колекцията на музея, а в бившата оранжерия се намират офисите на музейната администрация. Западното крило,където са се помещавали конюшните, сега се използва за временни изложби. Тук се помещава и балната зала, днес ресторант „Бална зала”.

Конюшните и спалните на конярите и трньорите са в близост до главния вход. Фронтално на двореца е разположен фантастичния кралски парк. По оформлението на ландшафта са рабтили френски, английски и немски архитекти. Паркът представлява фина бродерия с невероятни цветни пана и изключително прецизно оформени зелени площи и пространства. Цветната феерия се допълва от романтични пътечки застлани с дребен чакъл, статуи и фонтани. В средата на парка пред двореца е кралския фонтан. Представлява разкошна 13 метрова скулптура и е най-високият шадраван в цяла Европа.

Най-нехарактХоландския Версайерни за цялостния стил на двореца са двата гигантски глобуса – фонтани. Те имат златни чучури поставени на всички места по света, които кралското семейство е посетило. Градинските статуи са персонажи от гръцката митология. Всичките са богове и богини свързани с разцвета на градината и са посветени на създаването на този оазис от наслада за тази иначе безплодна пустош.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?