Хиндуисткия храм Прамбанан

2012-08-22
Хиндуисткия храм Прамбанан

Защо да отидем?

В списъка на ЮНЕСКО за световното културно и историческо наследство.

Интересно:

Уникален комплекс от хиндуистки храмове издигнати през 9 век сл. н. е.

Най-голямото религиозно наследство на Индонезия.

Къде се намира?

О. Ява, Индонезия, Азия.

Прамбанан е уникален комплекс от хиндуистки храмове издигнати през 9 век сл. н. е., определен за най-голямото религиозно наследство на Индонезия, един от най-големите хиндуистки комплекси в югоизточна Азия и вписан в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и историческо наследствХиндуисткия храм Прамбанано.

Комплексът разполага с 200 + постройки изпълнени в характерния азиатски архитектурен стил – тесни, високи, със заострени върхове. Има три основни зони. Първата, външна зона, е отделена с правоъгълна стена. Средната зона, побира 224 отделни малки храмове подредени в 4 концентрични редове. Стената и по-голямата част от храмовете са разрушени, останали са само основите и разхвърляни камъни. Последната зона е свещената вътрешната зона, която е отделена и повдигната на квадратна платформа, заобиколена от квадратни каменни стени с каменни врати към всяка една от посоките на света. В самия център има 3 основнитеХиндуисткия храм Прамбанан храма посветени на божествената троица Тримутри – Брахма - Създателя, Вишну – Пазителя и Шива – Раздушителя и са обърнати на изток. Най-висок е храмът на Шива – 47м. Към всеки има по един придружаващ го храм, който е обърнат на запад, съответно - Нандини за Шива, Ангса за Брахма и Гаруда за Вишну. Освен тях има два странични храма и четири храма kelir(малки храмове, които напомнят на пурите в Бали и които се смятат за пазители от зли духове.

Прамбанан е известен още като Роро Джонгранг или „нежната девица”. Според легендата принц Бандунг Бондовосо се влюбил в принцеса Роро Джонгранг, дъщеря на крал Боко. Тя категорично отхвърлила неговото предложение за брак, понеже го ненавиждала за това, че убил баща й, за да управлява нейнХиндуисткия храм Прамбананото кралство. Бондовосо обаче настоявал и Роро измислила хитър план как да се отърве от това предложение. Поставила невъзможното условие да стане негова съпруга, само ако й построи храм с хиляда статуи за една нощ. С помощта на добри духове Бондовосо започнал да строи и Роро се изплашила, че той ще успее. Събудила прислужниците си и наредила на жителите на града да нахвълят ориз при източния храм и да го подпалят, така че пламналият огън да заблуди Бондовосо, че се е съмнало. Разбирайки, че е измамен Bondowosо, който вече бил направил 999 статуи, прокел своята избраница да се превърне в последната статуя на храма на нещастната му любов.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?