Замъкът Химеджи в Япония

Замъкът Химеджи в Япония

Защо да отидем?

Световното културно наследство.

Интересно:

Един от "Трите най-известни замъка" на Япония. Уникална архитектура, брилянтен екстериор.

Къде се намира?

Хиого, Япония

Най-посещаваният и най-известен замък в Япония ( бивш дворцов комплекс) два пъти е бил снимачна площадка за заснемането на Джеймс Бонд – „Човек живее само два пъти” през 1967 и „Последния самурай” през 2003.

Комплексът в Химеджи е построен през 1333-1346, но три века по-късно по заповед на Икеда Терумаса е издигната внушителната крепост, оградена от защитен ров, след които следват масивни защитни стени.

Един от най-важните елементи срещу защита от нападения над крепостта, може би и най-известният, е объркващият лабиринт от пътеки, водещи до Централната кула. Главният вход, дворът и външните стени на комплекса са организаирани така, че да принудят врага да се лута дълго в спирали от пътеки без изход. Така стражите ги наблюдавали от кулите и печелели време за отреагиране. По този начин нарушителите ставали лесна мишена, но най-интересното е, че крепостта никога не е нападана по този начин и системата за отбрана, съответно, никога не е изтествана.''

Дворцовият комплекс в крепостта е наричан Замъкът на бялата чапла, заради брилянтно белия си екстериор и уникално проектираната архитектура, напомняща птица, разперила криле по време на полет.

Замъкът Химеджи е отличен пример на традиционна дървена архитектура, чиито каменни стени, покрити със специална бяла мазилка, се поддържат със специални грижи и до днес. Състои се от 82 дървени сгради, прелестно обкичени с цъфнали в бледо-розово сакури, на свой ред обкичени от стилни японски фенери.

През 1992 г. Крепостта е вписана в листата на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, като сграда от международно значение. Тя е една от малкото построени през 17 век, запазена в почти оригиналния си вид след войни, земетресения и пожари.

Освен това е първата сграда обявена за Национално културно богатство на Япония през декемвери, 1993. Заедно със замъците Мацумото и Кумамото, Химеджи е един от "Трите най-известни замъка" на Япония.

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА,  сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА, сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

-0%
33,00лв.
33,00лв.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?