Водопади в България

Планините в България покриват голяма част от територията й. Тучни поляни с всички нюанси на зеленото се кипрят под високи непристъпни зъбери и се редуват с вековни гъсти гори. Щедрата природа е дарила страната с изумителни природни образувания – скални форми, обвити в легенди, пещери с красиви пещерни образувания, хилядолетни дървета и спиращи дъха високи водопади.

Едно от най-красивите творения на природата е водопадът Райското пръскало, който се намира в резерват „Джендема” в националния парк „Централен Балкан”. Той е не само най-високият в България, но и на целия Балкански полуостров - 124,5 м. Събира води от вечната пряспа, намираща се почти на самия връх Ботев (2376 м) и се спуска от Райските скали, разположени на северозапад от хижа „Рай”. Водопадът дава началото на малък приток на Бяла река, която извива снагата си през високопланински пасища, непристъпни пропасти, зъбери и скални гребени.

Водопадът е известен и с името Калоферско пръскало. Това е една от най-известните природни забележителности в България и привлича много планинари и любители на красивите гледки. Мястото е най-посещавано през летните месеци, когато водопадът е най-пълноводен.

Водопадът Видимското пръскало се намира в източната част на резервата „Северен Джендем” в националния парк „Централен Балкан”, недалеч от гр. Априлци. Водата се спуска от 80 метра височина и това го прави втория по височина водопад в България. Три поточета дават своите води на Пръскалото, водата протича през алпийска поляна и полита в 80-метрова водна дъга в пропастта. Към водопада се открива удобна гледка от специално създаденото погледно място по трасето на маркирана екопътека по долината на Пръскалска река, която започва при ВЕЦ „Видима” в град Априлци.

Друг красив водопад на територията на националния парк „Централен Балкан” е Бабското пръскало. То не е голямо като другите водопади в парка, но е много красиво. Пада от височина 54 метра. Водопадът се намира близо до хижа „Русалка”, а до него води маркиран маршрут между село Тъжа и хижа „Тъжа”.

Крушунските водопади са едни от най-атрактивните забележителности в страната. Намират се на 35 км севроизточно от град Ловеч, в местността Маарата. За улеснение на туристите има изградена екопътека, включваща повече от 15 мостчета, разположени из живописната местност. От две страни екопътеката е заобиколена от красива растителност и бигорови скали. Мостчетата се разделят на няколко маршрута, така че да осигурят достъп до цялата местност. На най-високата точка в края на екопътеката се намира пещерата Водопада, откъдето извира водата, която се спуска от височина над 15 м и образува множество прагове и басейнчета. Пещерата не е благоустроена и влизането в нея без специална екипировка и подготовка е забранено.

Боянският водопад се намира на Боянската река в планината Витоша, на около 5 км от софийския квартал Бояна. Водите му се спускат от скала, висока 15 м. Това го прави най-големия водопад на територията на Витоша. Водопадът е най-пълноводен по време на топенето на снеговете през пролетните месеци. До него може да се стигне по два маршрута - от Копитото или от кв. Бояна. През зимата, когато водите му замръзват, Боянският водопад е притегателна точка за авантюристите, практикуващи ледено катерене. Затова обаче са необходими специални умения, екипировка и инструктор. Костенецкият водопад се намира в планината Рила, на Стара река (Костенска), недалеч от с. Костенец. Другото му име е Чавча. Водата се спуска от 12 м височина и образува неповторима гледка. До него се стига лесно, тръгвайки от село Костенец в посока вилната зона. Малко след като се подмине вилната зона, се вижда информационна табела за водопада. Наблизо има изградено място за пикник, минерални извори и заведения за хранене.

Скакавишкият водопад е най-високият водопад в планината Рила. Разположен е в Северозападна Рила, на р. Скакавица и попада в територията на Националния парк „Рила”. Намира се на 1750 м надморска височина. Падът му е 70 м – величествен и грандиозен. Скакавишкият водопад е лесно достъпен и много красив. До него има утъпкана пътека, започваща от хижа „Скакавица” в Рила. Преходът от хижата до водопада трае 30-40 мин.  Източник: Bulgaria Travel

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?