Скалата на лъва

Скалата на лъва

Защо да отидем?

Скалата на лъва всъщност е цял древен град.

Интересно:

Най-старите исторически паметници в света. Уникална водна градина.

Къде се намира?

Шри-Ланка

Скалната крепост Сигирия е всъщност цял древен град изсечен на върха на една скала по време на царуването на цар Kасуапа (477 - 495 сл.н.е.). Огромна скала от втвърдена магма на изгаснал, дълго-ерозирал вулкан се издига самотно на 200м. височина в равнинна област с водни полета и сухи зони.

На площ от 15 хектара, близо 3 футболни игрища, в този шедьовър на архитрктурното изкуство и до днес седят останките на царския дворец, манастир, дълга мрежа градини, водни басейни и други структури обградени от солидни стени.

Изкачването по стръмните и тесни железни стълби, виещи се спираловидно около скалата, елементарно захванатаи с болтове тук-таме и обезопасени с парапети е тежко изпитание, особено когато задуха характерния за района режещ вятър.''

Градините в панорамния град са организирани по следния начин - външен ров пълен с вода, вътрешен ров с вода, водна градина, градината с фонтана, градината с големия скален блок, терасираните градини и накрая подножието на склона. Останките от комплекса разкриват съвършена комбинация от естествена растителност и артистично оформление в геометрични, квадратни модули.

Като цяло градините и включващите се в тях фундаменти са едни от най-старите подобни исторически паметници в света. Именно заради това Сигирия е обявена за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО.

Все още могат да се видят интересни останки от кралския трон и басейн, но най-впечатляваща е водната градина, майки предви техниките, които са били използвани при изграждането й. Тя има система за отводняване, съоръжения за охлаждане , както и приятен и красив декор, които правели почивката тук идеална.

Все още се пазят, издълбани в скалите,масивните лъвски лапи издаващи колко огромна трябва да е била тази статуя дала името Сигирия – Скалата на лъва. Отворената му уста е била единствения вход към царския дворец.

Съществуващите езера, скали и хълмове са хармонично вписани в градоустройството и заобикалящата среда. Генералният план на града е доказателство, че дори в древността е обръщано внимание на концепцията за екологично обединение на човека с природата.

Разшифровани са над 700 поеми, изразяващи мислите и емоциите както на техните писатели, така и на читателите, които ги открили. Поясненията и коментарите под рисунките разкриват естественото и развитото усещане към изкуството и красотата у хората, които са живяли по това време.

Като цяло с древните рисунки (стенописи), градините и включващите се в тях фундаменти са едни от най-старите подобни исторически паметници в света. Именно заради това Сигирия е обявена за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО.

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА,  сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА, сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

-0%
33,00лв.
33,00лв.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?