Рифа Тубатаха

2012-07-18
Рифа Тубатаха

Защо да отидем?

Световно природно наследство.

Интересно:

Изумително разнообразие на морски живот. Над 3 хиляди растителни и животински видове. Девствени коралови рифове

Къде се намира?

Морето Сулу, о. Палаван, Филипините, Азия

Кога да отидем?

От средата на март до средата на юни.

Надигащ се от вулканичните дебри на морето Сулу в западните Филипини, тези великолепни атоли обхващат едно изумително разнообразие на морски живот.Тубатаха

Националният морски парк Риф Тубатаха е уникално разположен в средата на морето Сулу, близо до о.Палаван, Филипините и обхваща площ от 130 028 хектара. Състои се от 2 атола, които са разделени от дълбок канал с ширина 8 км., с грандиозна 100 - метрова, перпендикулярна стена, обширни лагуни и два коралови острова. Южният атол е 5 км. дълъг и 3 км. широк, а Северният атол, който служи като място за гнездене на птици и морски костенурки, е с дължина 16 км. и ширина 8 км.

ЕкосистемаТубатахата в девствените коралови рифове / над 350 вида/ е неповторима с високата си плътност – над 3 хиляди растителни и животински видове, 500 от които риба, успяват да съхранят екологичния баланс на областта. Богатството на подводния свят на рифа Тубатаха се обуславя от няколко фактори. Голямата отдалеченост от брега и доста краткия сезон (от средата на март до средата на юни), позволяват на кораловата гора да остава девствена. Посетителите са прекалено малко, а времето за възстановяване на рифа е съвсем достатъчно. През 1993г. е обявен от ЮНЕСКО за световно природно наследство.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?