Планината Кинабалу

2012-09-26
Планината Кинабалу

Защо да отидем?

Една от най-достъпните планини в света.

Интересно:

Кинабалу расте на височина с по 5 мм годишно.

Най-голямото цвете в света - рафлезия.

Къде се намира?

провинция Сабах на остров Борнео, Източна Малайзия

Планината Кинабалу се намира в в Национален парк "Кинабалу” в Планината Кинабалупровинция Сабах на остров Борнео, Източна Малайзия. Ако изкачите нейния връх, можете да видите спиращ дъха изгрев, показващ се над облаците, на височина 4 095 м. над морското равнище. Това е най-високата планина в Югоизточна Азия. Разположена е между силно заснежените Хималаи от една страна и Вилхелмина в Джая,Иран. Това е и една от най-достъпните планини в света, предлагаща неповторими живописни гледки. Поради движението на земните маси, Кинабалу расте на височина с по 5 мм годишно.Планината Кинабалу

През 1964 г. е създаден Национален парк Кинабалу, за да бъдат опазени планината и изключително богатия растителен и животински свят на неговата територия от 754 кв. км. Теренът се простира от низини с тропически гори, през високопланински гори, субалпийски ливади, за да достигне в крайна сметка до короната от чист гранит. През 2000 г., ЮНЕСКО собявява планината Кинабалу за обект на световно наследство.Тук е и едно от местата, където може да откриете уникалната рафлезия – най-голямото цвете в света.

Името на Кинабалу е загадка. Най-широко разпространения превод произтича от древния Кадазански език - Аки Набалу или "почетното мястото на мъртвите". МесПланината Кинабалутните са убедени, че душите на техните предци живеят на върха и се хранят с рядък вид мъх, който расте само на голите,гранитни скали на Кинабалу.

Друга теория за името на планината идва от смисъла на думите Кина - Китай и Балу - вдовица. Свързано е с легендата за Китайския принц, който изкачвал планината, за да вземе огромната перла на нейния върха, която се пазела от свиреп дракон. Принцът успял да убие, а перлата принесъл в дар, когато поискал ръката на местна девойка, в която бил влюбен. Те се оженили, но скоро след това принцът изоставил любимата си и се върнал в Китай. Съкрушената му съпруга, с разбито сърце отишла на върха на планината да страда в отшелничество. Там тя се превърнала в камък.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?