Пещера Бачо Киро

Пещера Бачо Киро

Защо да отидем?

Скални образувания на мечки, риби, хора и дори Богородица с младенеца.

Интересно:

Чистилище, където може да се пречистите от греховете си.

Къде се намира?

До град Дряново, западно от Дряновския манастир.

Каним Ви на една много интересна разходка, до дестинация колкото красива, толкова и мистична. По време на турското робство се е смятало, че никой не смее да влезе на това място, защото е било обитавано от тъмни сили, лоши духове, змейове и чудовища. Но дори да вярвате в подобни легенди, бъдете спокойни. Лошите духове няма как да си съжителстват с Богородица и младенеца.

Дестинацията, до която искаме да Ви отведем е пещерата Бачо Киро, а Богородицата и младенецът, за които Ви говорим, са скалните образувания, които ги наподобяват.

Пещерата се намира в непосредствена близост до Дряновския манастир, който е давал подслон на много български революционери по време на турското робство. Затова пещерата носи и името на големия български деец за свобода по време на Априлското въстание – Бачо Киро.

Бачо Киро е първата пещера, която е благоустроена и приспособена за туристически посещения още през 1938 година. Тя пази и много тайни от средния и късния палеолит. В пещерата са открити древни следи от човешко присъствие и оръдия на труда, както и скелет на мечка с височина 3 метра.

Както вече Ви споменахме, интересните скални образувания – сталактити, сталагмити, сталактони и др. – са образували причудливи форми, които напомнят на мечки, риби, хора и Богородица с младенеца. В пещерата има и едно особено място, за което се смята, че пречиства греховете. Наречено е „чистилище” и представлява дупка в скалата, през която трябва да се мине.

Пещерата Бачо Киро е част от Стоте национални туристически обекта и със сигурност посещението и ще бъде интересно преживяване за Вас.

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА,  сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА, сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

-0%
33,00лв.
33,00лв.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?