Пагода Шведагон

2012-08-31
Пагода Шведагон

Защо да отидем?

Най-високата пагода на земята - "Шведагон", което в превод означава златна слава.

Интересно:

9 тона злато и 4351 брилянти са използвани за украсяването.

Постройка е на 2000 години.

Къде се намира?

Янгон, Бирма

Какво да пропуснем?

Някои части не са достъпни жени.

В Янгон, столицата на „Златната страна” Бирма/ Мянмар, на запад от езерото Кандавджи, на върха на хълма Сингутар/ това е и най-високата точка в Янгон, разположен на 51 мнай-високата пагода на земята . надморска височина/ се издига най-високата пагода на земята - "Шведагон", което в превод означава златна слава.

Исполинската златна постройка е висока 99,5 метра, а златото използвано за украсяването й е почти 9 тона, основата й е с периметър 433 м. На върха на ступата има златна топка - сейнбу. Тя е от плътен метал с диаметър около 40 см. и тежи близо тон. Орнаментирана е богато с 4351 брилянта с общо тегло 1800 карата. Това не включва най-големия от тях, който е 76 карата.

В Шведагон Пагода се влнай-високата пагода на земята иза през 4 входа, като някои части са достъпни само за мъже и монаси. По средата на всяка от страните на сградата има построена още по една по-малка ступа, а около тях има около 64 миниатюрни ступи. На всеки ъгъл има изваяни сфинксове с по три лъвогрифона, които са митични същества на половина лъвове, на половина грифони. Извън ступата са построени 4 отделения, в които се намират фигурите на Буда. Тук вярващите поднасят жертвени дарове. Шведагон пагода/ступа е сърцето и душата на Янгон и истинска Мека за поклониците на будистката религия.

Островърхата постройка е на 2000 години. Тя е не само красива, но и най-свещената будистка постройка в Мианмар, защото в нея се съхраняват мощите на четири най-високата пагода на земята Буди. Легенда разказва, че някога самият Буда дал осем свои косъма на двамата търговци Тапуса и Балика и те построили над тази светиня пагодата. В началния си вид тя е била доста по-ниска. Първите писмени данни за нея са от XVI в., а днешният й размер е от два века по-късно. Тялото на пагодата е облицовано с 13 153 плочи от чисто злато, всяка с тегло по 800 гр.,и отрупано с 6609 златни звънчета. Отделно са 93-те изключителни, но типични за тази страна рубина от известния вид "гълъбова кръв". Будистите по света казват, че по броя на реликвите си Шведагон е ненадминат.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?