Национален парк Йосемити

Национален парк Йосемити

Защо да отидем?

Дом на живописни девствени земи, три гори с гигантска секвоя и зрелищна колекция от водопади!

Интересно:

Катедралата - най-големият гранитен монолит на открито в света!

Водопадът Йосемити е шестият най-висок водопад в света!

Къде се намира?

Сиера Невада в щата Калифорния, САЩ

Територията на невероятно красивия национален парк Йосемити е около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Йосемити е дом на живописни девствени земи с алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и зрНационален парк Йосемитиелищна колекция от водопади.

Течащата на запад река Мърсед е издълбала дълбоки, V-образни речни каньони, по които се спускат масивни алпийски глетчери. Ледът е изсякъл по-слабите части на гранитните скали и ги е превърнал в долини. Когато започва да се топи, тези долини са се напълнили с вода и след като притоците на Мърсед нахлят в тях, започват да се спускат от отвесни скали, образувайки прочутите водопади на парка.

Със своите общо 739 м водопадът Йосемити е определен за шестият най-висок водопад в света. Въпреки че често се споменава като двуетажния водопад, той всъщност се състои от три части – Горни водопади, Средни бързеи/каскади и Долни водопади.

Горните водопади – общата им дължина от 436 м ги нарежда сред двадесетте най-високи водопади в света. Формират се от бързите води на притокът Йосемити Крийк, които криволичат през долината Игъл Крийк, за да се хвърлят с бясна скорост от ръба й. Сцената е наиКатедралата: най-големият в света монолитстина грандиозна!

Катедралата - най-големият гранитен монолит на открито в света!

Средните бързеи: Между двата основни водопада има поредица от пет по-малки, които са обединени с общото име Средните бързеи. Взети заедно те се спускат през в продължение на 205 м, което е два пъти повече от височината на Долните водопади. По последните 97 м с оглушителна сила след дългия си път се спука водата от притокът Йосемити Крийк, за да се влее в спокойните води на река Mърсед. Водопадът Илилует е висок 112 м. Намира се в малък каньон точно срещу водопада Върнал. Възхитителния начин по който се спуска от Ледника може да се види най – добре от панорамната пътека.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?