Художествена Школа, Банско

Художествена Школа, Банско

Защо да отидем?

Забележителен архитектурен паметник.

Оригинални икони.

Интересно:

Най-старата сграда в Банско

Къде се намира?

Банско

Освен подходящ за почивка, планинският курорт Банско е и чудесно място за културен туризъм. Затова не пропускайте да съчетаете и двете, когато се отправите в тази посока.

Със следващия материал, ще Ви разкажем накратко за едно от местата, които непременно трябва да посетите. Това е постоянната иконна изложба на „Банската художествена школа” и тя представлява един от най-интересните музейни обекти в Банско.

Изложбата се намира на няколко минути път от центъра на града и нейното посещение може да съчетаете и с посещение на църквата „Света Троица”, която е в непосредствена близост.

Иконната изложба се помещава в метоха на Хилендарския манастир. Той е построен през 1749 г. и представлява един забележителен архитектурен паметник, който със сигурност ще Ви впечатли. Сградата е най-стара в Банско и освен това е запазена в оригиналния си вид.

Основоположник на школата, на която е посветена иконната изложба, е Тома Вишанов – Молера, който смело излиза извън рамките на традиционната византийска иконопис. По-късно неговият син - Димитър Молеров, прави много икони за църквите в Банско, Тешево, Лешко, Рилския манастир, дори е поканен за зографисва атонския манастир "Ватопед".

Преминавайки през шестте изложбени зали, които се помещават в метоха, ще се запознаете с развитието на Банската иконописна школа от края на XVIII до началото на XX век. Някои от експонатите са оригинални икони, а други са фотокопия на стенописи, включително от Рилския манастир.

Сигурни сме, че разходката Ви до това място ще бъде ползотворна и много интересна.


Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?