Храм Боробудур

2012-09-26
Храм Боробудур

Защо да отидем?

Най-големия будистки храм в света.

Интересно:

Част от световното историческо наследство от Юнеско.

Тайнство, завещано от миналото.

Къде се намира?

остров Ява, Индонезия

Будисткия храм Боробудур е построен на малък хълм в плодородна долина заобиколена от грандиозни вулкани в централната част на о-в Ява, Индонезия. ЗначениетоБоробудур на името Borobudur е спорно. За някои това е „терасовидна планина’ (budhara),а за други означава „манастир на високо място”. Предположение е също, макар и основано на събрани артефакти, че храма е построен от крал Самаратунга от втората династия Матарам, някъде през IX век сл.Хр, като място за молитва.

Открит е едва преди 200 години от британски изследовател, а днес е обявен за паметник на световното историческо наследство от Юнеско. Основата, дълга 118 м., е обкръжена от пасажи покрити с приблизително три хиляди балерефи изобразяващи сцени от учението на Буда, които водят вярващите през тяхното духовно пътешествие, докато се изкачват от тераса на тераса, като всяко следващо ниво олицетворява едно по- високо равнище на осъзнатост.

42 – метровата постройка се състои от 10 тераси; 6 квадратни в основата, последвани от 3 по-обли, а на върха се изБоробудурвисява огромна камбановидна ступа известна като Светинята на лотуса. Тя е оградена от 72 по-малки, но това дава повод на някои хора да наричат Боробудур „планина от хиляди ступи”. За да се проследи цялата хронология на събитията изобразени в релефинте на каменните пасажи, изкачването трябва да тръгне от входа на храма и да се върви по часовниковата стрелка.

Със своите 60 000 куб.м., колосалната каменна пирамида е определена не само за най-големият будистки храм в света, но също и като най-необичайният, защото в него няма нито един централен олтар или светилище. Вместо това архитектурата на религиозния дворец включва 504 статуи на Буда.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?