Хотели Банско

Един от най-големите зимни курорти на България е разположен на 925 метра надморска височина в подножието на планината Пирин - на 150 км от София и 96 км от Благоевград. С годините Банско постепенно се утвърди като един от водещите зимни ски курорти в страната и региона, които привличат многобройни български и чуждестранни туристи.

Хотели в Банско - Всички хотели в Банско

Безспорно Банско е познат сред туристите основно като ски и сноуборд дестинация. Общата дължина на ски пистите е 75 км, като най-дългата от тях е 16 км. Около 90% от всички 16 писти са оборудвани с оръдия за изкуствен сняг за качествена и дълготрайна снежна покривка. В ски зоната има и писта, оборудвана с осветление за нощно каране. През зимния сезон в града работи и открита ледена пързалка. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м. Най-голямото предизвикателство за скиорите в Банско е писта „Томба”, кръстена на италианския скиор Алберто Томба. На разположение на туристите е кабинков лифт, който отвежда от началната точка на лифтовата станция в град Банско до Бъндеришка поляна. Градът е свързан със ски зоната и със 7-километров ски път.

В града има и множество музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, седем от които са с национално значение.

Къщата музей „Никола Вапцаров” отваря врати през 1952 г. и с нея се поставя началото на музейното дело в града. В музея е представен животът на поета Никола Вапцаров (1909 г. – 1942 г.) от детството до смъртта му. Към него функционира и „Дом на изкуствата”, в който се организират постоянни и временни изложби, провеждат се научни форуми, срещи с дейци на културата и др. На втория етаж е експонирана постоянна етнографска изложба базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството.

Архитектурата на типичните къщи в Банско от периода на Възраждането (XVIII – XIX в.) може да бъде разгледана в останалата част от музейния комплекс на територията на града. Веляновата къща е сред най-добрите образци на архитектурата от Възраждането. Строена през ХVІІІ век, днес тя е обявена за паметник на културата с национално значение и е образец на архитектурния тип укрепена къща. Уникалните стенописи и дърворезба по таваните са дело на майстора Велян Огнев.

Бенината къща, в която се помещава къщата музей „Неофит Рилски”, също впечатлява с архитектурата си.

В стария метох, разположен срещу паметника на Паисий Хилендарски, през 1986 г. е уредена изложба на икони от Банската иконописна школа. Специално място е отредено на основателя на школата Тома Вишанов, сина му Димитър, внука му Симеон и други иконописци от Банско.

Църквата „Света Троица” е трикорабна базилика, построена през 1835 г. от местни майстори. Тя е била най-голямата в България до построяването на храм-паметника “Александър Невски”.

В духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски” гостите могат да видят точна възстановка на килията на Паисий Хилендарски (1722 г. – 1773 г.) в Хилендарския манастир, където той пише „История славянобългарска”. В центъра е осигурена и инфраструктура за хора със специални нужди.

Основните туристически забележителности в Банско са разположени в близост една до друга, което улеснява посещението им.

В югоизточната част на Национален парк „Пирин”, между Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 г. на това място е възстановен малък параклис на мястото на стари основи. В района се провеждат археологически разкопки, от които досега са намерени останки от крепостни стени и жилищни сгради.

Банско попада в територията на Национален парк „Пирин”, което го прави подходящо място освен за зимен, така и за летен туризъм. От 1983 г. паркът е под защитата на ЮНЕСКО. Градът е изходна точка на туристически маршрути до хижите „Бъндерица”, в близост до която е разположена Байкушевата мура (най-старото дърво в България – на 1300 години), „Демяница”, „Вихрен”, заслона „Тевно езеро” и др. В парка има множество защитени обекти, маршрутите са с различна трудност и са достъпни за хора от всички възрасти. Повече за парка и възможностите за туризъм, които предлага, можете да научите в Посетителския информационен център на Национален парк „Пирин”, който се намира в гр. Банско.

Районът на Банско е известен и с минералните си води, което превръща в курорта и в атрактивна СПА дестинация. Много от големите хотели в града разполагат с басейни и съвременни спа центрове, които предлагат богата гама от уелнес процедури.

През лятото ски пътищата и ски пистите могат да се използват и като маршрути за планинско колоездене. Курортът е популярен сред туристите и в летния сезон, през който могат да се практикуват различни видове дейности и спорт – катерене, езда, колоездене, планински преходи, рафтинг в района на Кресненското дефиле и др.

Запазена марка на Банско са и битовите механи, в които се сервират традиционни бански ястия. Сред специалитетите в града са: капама, чомлек, бански шиш, саче, бански старец и др.

В района на Банско функционира и едно от най-модерните голф игрища в страната, което предлага отлични възможности за голф, съчетани с красива природа и чист въздух.

Град Банско е домакин и на ежегоден джаз фестивал. Той се провежда на централния градски площад през месец август. Достъпът до концертите е безплатен. По време на фестивала градът оживява от хилядите гости и любители на джаз музиката.

Местата за настаняване в Банско хотели са повече от разнообразни и има варианти за всеки вкус и бюджет – от луксозни 5-звездни комплекси, до къщи за гости и апарт-хотели.

В близост до Банско се намират и градовете Разлог и Добринище – също популярни туристически дестинации. На 20 км северно от Банско се намира град Белица, в близост до който е разположен парк за адаптация на танцуващи мечки.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?