Библиотека Сен Гален, Швейцария

Библиотека Сен Гален, Швейцария

Защо да отидем?

Сен Гален е сред най-старите и големи библиотеки в Европа, както и една от най-богатите в света.

Интересно:

Уникален образ на бароковият стил в Швейцария. Световно културно наследство.

Къде се намира?

Швейцария

Някои олицетворяват върховното удоволствие със слънце, плаж и море, други с висок адреналин и екстремни места. За любителите на четенето, една огромна и красива библиотека е извор на върховната наслада.

''

Днес ще отворим книгата на манастирската библиотека Сен Гален. Интериора на абатството Сен Гален е един от най-ценените образци на бароковият стил в Швейцария. От XIX век насам, то не функционира като такова, а е превърнато в дом на над 2 хиляди ръкописа, 1600 оригинални издания на книги и още 160 хил. други томове. Това прави библиотеката една от най-старите и големите в Европа, както и една от най-богатите в света.

През 1983 година е обявена от UNESCO за световно културно наследство. Сияйната ковачница на знания, водеща началото си още от времето, когато ирландският монах Галий (впоследствие обявен за светия и оттам името Сент Гален) тръгнал да покръства германските племена и съзрял божествено прозрение да построи своята обител тук през 612 г. Mанастирът, станал причина за основаването на града, също вече не действа от XIX век насам. В "аптеката за човешката душа", кактo е наричана библиотеката на Сен Гален заради надписа на старогръцки над красивите лавици, посетителите в равни количества се захласват както по старинните страници, така и по самата зала за четене, изключително богата на елементи и инкрустации.

Мазилката е дело на известните за времето си братя Джиджи, а живопистта по нея на Джоузеф Ваненмахер. Особено впечатляващ е подът от борово дърво със звезди от орех, плетени в него. По него се стъпва само със специални пантофи, които 12-годишни възпитаници на местното училище раздават на входа. Сен Гален, както повечето манастири по това време, е бил много важен образователен център...и до ден днешен е такъв. Изключително богатата колекция от книги проследява културното развитие на Европа и документира постиженията на абатството от VIII век до разпускането на манастира през 1805 година.

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА,  сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА, сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

-0%
33,00лв.
33,00лв.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?