Байкал: Перлата на Русия

Байкал: Перлата на Русия

Защо да отидем?

Световно наследство.

Интересно:

Най-дълбокото сладководно езеро на планетата. Съществува вече 30 милиона години.

Къде се намира?

Русия, Източен Сибир

Езерото Байкал е уникално в много отношения. Най-голямо е по обем и дълбочина – 1637 м., което го превръща в най-големият в света резервоар за прясна вода от 23 хиляди куб.км. или 1/5 от запазите на човечеството.

То съществува вече около 30 милиона години, но най-точното му географско описание е дадено не от НАСА или друг изследователски институт, а от древна руска легенда. Един баща имал 8 деца - седем братя и една сестра, която била най-малката от всички и чудно красива. След време всичките му седем сина се задомили и създали семейства. Всеки от тях имал по няколко деца, всяко дете после създало семейств...о и т.н., а Ангара стояла все така красива, млада и самотна.

Годините минавали и човекът остарял. Силите започнали да го изоставят. Един ден ''той повикал всичките си деца и техните деца и децата на техните деца. Помолил ги да му донесат вода защото бил жаден. Всички се втурнали да носят на стареца водичка. Само дъщеря му стояла до него и когато някой носел вода тя се опитвала да я даде на стареца да пие, но винаги я разливала и той оставал жаден. Тогава старецът заплакал и легендата разказва, че се превърнал в езерото Байкал.
Седемте му сина се превърнали в основните големи и пълноводни седем реки, вливащи се в Байкал, а всичките му внуци, правнуци се превърнали в малки рекички, поточета, и ручеи. Всичките притоци на Байкал са 336 на брой.  Само една река отлива водата от Байкал - това е река Ангара, дъщерята на стареца.

Легендата продължава, че Ангара избягала от срам пред баща си, на един от 22-та острова в езерото - Охлон. Там тя отишла на скалата Енисей Шаман, където следите на легендата се губят ....Остров Олхон (площ 730 кв.км.) е най-големия в езерото. Там е открита древна каменна стена с дължина 300 метра, като отрязва носът от водата.

Езерото Байкал е включено в списъка на ЮНЕСКО за Световното наследство. Биологичното му разнообразие също е уникално - тук се срещат сладководни тюлени, както и няколко вида риба, които не съществуват на никое друго място на планетата.

Досега остава загадка дори за опитните рибари, байкалските ветрове. Като излизат в морето (така местните жители наричат Байкал), те не знаят какво ги очаква - щурм или буря. Ураганният вятър може внезапно да връхлети дори в спокоен слънчев ден.

Сибир е отдалечен и мразовит – тук ледената покривка може да се задържи чак до Юни. Но както казахме, Байкал е уникален! Има случаи, в които ледът се е стопявал почти напълно през деня, а през нощта замръзвал отново.

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА,  сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

Нощувка със закуска и вечеря + ползване на басейн и джакузи с МИНЕРАЛНА ВОДА, сауна и парна баня от хотел "Маги" , Велинград

-0%
33,00лв.
33,00лв.

Comments


    Абонирай се за обявите по E-mail.

    Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

    Абонирай се
    Харесвате ли VsichkiPochivki.bg?